On a Mission to Decommission!

Written by Ronald Baan

Ronald is een data-enthousiasteling die zijn tijd besteedt aan het delen van zijn passie voor data met anderen.
๎€ฃ

8 oktober 2022

“๐—ง๐—ต๐—ฒ ๐— ๐—ถ๐˜€๐˜€๐—ถ๐—ผ๐—ป ๐˜๐—ผ ๐——๐—ฒ๐—ฐ๐—ผ๐—บ๐—บ๐—ถ๐˜€๐˜€๐—ถ๐—ผ๐—ป” ofwel “๐—ฑ๐—ฒ ๐—ณ๐—ฎ๐˜€๐—ฒ ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐—ต๐—ฒ๐˜ ๐˜‚๐—ถ๐˜๐—ณ๐—ฎ๐˜€๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ๐—ป”.
Voor data en IT zo belangrijk en zo vaak wordt er te weinig aandacht aan besteed.

We ‘durven’ oude systemen niet uit te zetten, want je weet maar nooit of we nog iets nodig hebben, of er niet ineens wat kapotgaat of er is nog 1 systeem wat hier gebruik van maakt.

Als je nagaat wat de kosten zijn van het in de lucht houden van oude systemen, dan weet je dat dit prioriteit moet hebben bij de business, de CIO en de CDO.
Het kost niet alleen geld en beschikbaarheid van mensen en systemen, het beperkt ook de wendbaarheid en flexibiliteit van de IT systemen, infrastructuur en data in ernstige mate.

In een bos zijn er de aaseters, de bacteriรซn en schimmels die oude, gestorven vegetatie en dieren opruimen en zorgen dat de grondstoffen weer vrij komen om nieuw leven mogelijk maken. Jan Rotmans benoemt in “omarm de chaos” de rollen die nodig zijn bij verandering zo mooi:

  1. koplopers
  2. verbinders
  3. bouwers
  4. slopers
  5. kantelaars
  6. volgers

Slopers zijn cruciaal om vooruit te komen!

Vergeet ook niet dat uitfaseren eigenlijk gratis geld is. Als je het goed doet verlies je niets en maak je geld en mensen vrij om te werken aan de toekomst.

Kies de aanpak voor succesvol uitfaseren die het best bij de organisatie past. Ervaring leert dat het sneller gaat met een team dat snel en vakkundig problemen oplost, dan met een team dat van te voren alles in kaart brengt en maatregelen voor mitigeren opstelt alvorens te beginnen. Vind de juiste balans tussen die 2 en ‘just do it’!

Ik werd gisteren herinnerd aan het belang van uitfaseren door een goede podcast van The Data Chief met Pascale Hutz, CDO van American Express.
Uitfaseren is (ook) chefsache! Zodat we niet steeds groter wordende scheepsladingen met garbadge op onze reis meenemen.

You may also like…

Het Kano-probleem van de CDO

Het Kano-probleem van de CDO

Waarom de CDO (Chief Data Officer) een Kano-probleem heeft.Ik hoorde het laatst weer iemand zeggen, gemiddeld houdt...