Data Capabilities als Link tussen de Business, IT en Datamanagement

Written by Ronald Baan

Ronald is een data-enthousiasteling die zijn tijd besteedt aan het delen van zijn passie voor data met anderen.

14 december 2022

Al een tijd laat ik mensen zien dat Data Capabilities de link zijn tussen de business, IT en Datamanagement.

De praatplaat zoals ik hem noem geeft herkenning bij de business en je kunt goed uitleggen dat bepaalde use cases voor data (rapportage, analytics, etc.) soms wat meer voeten in aarde kunnen hebben dan in eerste instantie gedacht. Waarom duur het zo lang om een dashboard te bouwen (die we langdurig willen gebruiken), maar kan ik volgende week al een analyse krijgen van een idee dat ik net krijg (maar de week erop is het weer weg, geen probleem).

Voor IT is het ook een hele herkenbare, want nu zien ze ineens data capabilities, denken meteen aan applicaties en tools, infrastructuur en zien ze de samenhang. Een ‘toolchain’ om alle capabilities samen te laten werken of nadenken welke data capabilities in welke toepassingen terugkomen. De datacatalog kan naast metadata ook prima de business glossary, data dictionary en data lineage voor zijn rekening nemen, bijvoorbeeld.

Voor de datamanagement functie is het belangrijk om de doorvertaling te maken naar beleid (wat doen we en hoe doen we …, zoals data retentie, datakwaliteit, datamodelleren, etc.), naar processen, naar implementaties en natuurlijk niet vergeten, naar de mensen. Hoe ga je zorgen dat de mensen voldoende kennis hebben om data-gerelateerde taken goed te kunnen uitvoeren?

3 partijen op 1 lijn, dat is de bedoeling van de data capabilities. Daarnaast ook de link tussen de business capabilities, de data capabilities en het datamanagement framework (bijvoorbeeld DAMA DMBoK).

Ik hoop dat je de praatplaat kunt gebruiken, laat het me weten!

You may also like…

Het Kano-probleem van de CDO

Het Kano-probleem van de CDO

Waarom de CDO (Chief Data Officer) een Kano-probleem heeft.Ik hoorde het laatst weer iemand zeggen, gemiddeld houdt...

De kosten van halfslachtig

De kosten van halfslachtig

Veel organisaties worstelen met datamanagement. Het kost veel energie, dingen zijn niet duidelijk, moeilijk te achterhalen en de waarde van goed databeheer wordt niet gezien binnen de organisatie. Allemaal ‘moetjes’ en weinig plezier.