Volwassen zijn en de weg daar naar toe is iets wat wij allemaal doorlopen of hebben doorlopen. We weten ook dat je nooit af bent en dus scherpen we regelmatig aan wat we willen bereiken.
Een volwassenheidsmodel of maturity model is een krachtig hulpmiddel voor organisaties om te zien waar ze staan, waar ze willen zijn en wat ze dus moeten gaan doen om er te komen. Met andere woorden om je strategie en roadmaps scherper te maken of te actualiseren.
Er zijn veel verschillende modellen, specifiek voor aspecten van de organisatie, zoals processen, operatie, product management, digital marketing, content, data, ESG, noem maar op. Voor data zijn er ook meerdere, sommige overlappend, sommige vanuit verschillende invalshoeken.
Volwassenheidsaspecten
Nu kunnen we ingewikkeld gaan doen, maar volgens mij gaat het bij volwassenheid om hoe goed je in staat bent om bepaalde zaken uit te voeren. Die aspecten in het algemeen zijn:
- Strategie – waar willen we naar toe en hoe denken we daar te komen
- Governance – hoe sturen en besturen we onze activiteiten en veranderingen, wat zijn onze uitgangspunten en beleid, welke rollen en verantwoordelijkheden kennen we
- Mensen – welke competencies hebben mensen in de verschillende rollen nodig (inclusief management)
- Processen – hoe richten we processen in om effectief, flexibel en efficient governance, mensen en data te ondersteunen
- Capabilities – welke capabilities hebben we nodig om effectief, flexibel en efficient mensen, processen en data te ondersteunen
- Data – welke data hebben we en hebben we nodig en hoe zorgen we dat deze voldoet aan de behoeften van de organisatie
Volwassenheidsniveaus
Vrij algemeen geaccepteerd zijn de verschillende niveaus van volwassenheid:
- Initieel
- Herhaalbaar
- Gedefinieerd
- Aantoonbaar
- Geoptimaliseerd
Nu wordt het interessant, want nu ga je vaststellen wat de verschillende niveaus voor de verschillende aspecten zijn voor jouw organisatie. Dat is een hele mooie oefening om samen te doen en al doende elkaar nog beter te begrijpen en nog scherper te krijgen waar je eigenlijk naar toe wilt.
Wanneer je dit gedaan hebt en samen overeenstemming hebt bereikt kun je vaststellen waar je nu bent met de organisatie, waar je naar toe wilt en waar je dus aan moet gaan werken.
Maturity model als instrument
Een maturity model is een uitstekend instrument om in actie te komen en voortgang te meten. Kies een model dat zich makkelijk relateert aan de business en de business strategie, zodat communicatie en voortgang eenvoudiger worden.
Andere modellen
Maar Ronald, zegt de oplettende lezer, jij bent van DAMA NL en op jullie website hebben jullie een ander maturity model (https://www.dama-nl.org/data-maturity/). Hoe zit dat?
Helemaal waar en dat is juist mijn punt. Er zijn veel modellen en ze hebben allemaal tot doel om in actie te komen en voortgang zichtbaar te maken. Op de DAMA NL website gaan we uit van de kennisgebieden van de DAMA DMBoK en de werkgroep Maturity heeft een mooi model met vragenlijst daarvoor gemaakt.
Het model wat ik hier beschrijf kiest de insteek van de business en wat die probeert te bereiken.