Het Kano-probleem van de CDO

Written by Ronald Baan

Ronald is een data-enthousiasteling die zijn tijd besteedt aan het delen van zijn passie voor data met anderen.

21 december 2022

Waarom de CDO (Chief Data Officer) een Kano-probleem heeft.
Ik hoorde het laatst weer iemand zeggen, gemiddeld houdt een CDO het 30 maanden vol op zo’n positie. Dat is een hele slechte score.

De reden? Klanten (in de brede zin van het woord) zijn niet tevreden. Zelfs al veel plannen lukken en goed worden uitgevoerd, zullen velen nog steeds niet erg tevreden zijn.

Het Kano-model legt dit uit (zie bijvoorbeeld https://customerexceed.nl/strategie-voor-onderscheidende-klantbeleving/).

In het kort: de CDO heeft een mix aan doelstellingen die ten beste ‘niet ontevreden’ klanten oplevert. Tja, dus ook al doe je alles perfect, dan nog wordt bijna niemand daar heel enthousiast van.

Dit is ook waar (wij van) datamanagement mee zit(ten). Wij leggen de basis waarop anderen enorm gave en goede rapporten en vernieuwende datadiensten en -producten op kunnen maken en natuurlijk goede sier mee maken. We krijgen daarvoor niet altijd de credits, dat hoort er in de praktijk een beetje bij.

Het is echter wel belangrijk dat datamanagement goed verankerd/vertegenwoordigd is op C-level. Daarom mijn vraag: hoe zorgen we dat de CDO tevredener klanten krijgt. Een trend(je) is om er de Chief Data & Analytics Officer van te maken, zodat the cool stuff in analytics ook krediet voor datamanagement oplevert.

Wat zijn jouw ideeën? Zet het in het commentaar hieronder!

Het Kano-model

You may also like…

De kosten van halfslachtig

De kosten van halfslachtig

Veel organisaties worstelen met datamanagement. Het kost veel energie, dingen zijn niet duidelijk, moeilijk te achterhalen en de waarde van goed databeheer wordt niet gezien binnen de organisatie. Allemaal ‘moetjes’ en weinig plezier.