Belangrijke Typen Data

Written by Ronald Baan

Ronald is een data-enthousiasteling die zijn tijd besteedt aan het delen van zijn passie voor data met anderen.

11 april 2022

Vaak zegt een plaatje of een beeld (in woorden) meer dan veel praten en uitleg. Zo ook een beeld van data. Wat voor soorten data zijn er nu eigenlijk?

Eigenlijk zijn er maar 4 soorten data:
1. masterdata – de bedrijfsobjecten en -concepten die de context vormen van de organisatie;
2. referentiedata – classificaties en referenties die in bedrijfsobjecten en transacties gebruikt kunnen worden;
3. transactie data – een relatie tussen 2 of meer bedrijfsobjecten in de tijd;
4. metadata – beschrijft een verzameling data.

Waar master data vaak een complex data-object kan zijn (een klant, een bedrijfspand), is referentie data vaak meer een lijst met gestandaardiseerde waarden (ISO 3166-1 country codes, cost centers in jouw organisatie) of een taxonomie. Een transactie is waar het in een organisatie omdraait (een klant doet een betaling voor een product).

Je kunt je voorstellen dat deze verschillende soorten data verschillend zijn in omvang, groei, mutatieproces en ook verschillende eisen hebben voor datamanagement. Het mooie van differentiëren is dat datamanagement beter kan worden afgestemd op de behoefte.

Ook in #DAMA#DMBoK onderscheiden we deze typen data, zie hoofdstuk 2 “Essential Concepts”, sectie 2.5.10 “Different Types of Data”.

Als 5e type kunnen we analytical data onderscheiden. Dit kun je gerust afgeleide data noemen, data die is verkregen uit allerlei bronnen, is bewerkt volgens business rules, queries, algoritmen en wordt gebruikt in rapportages, machine learning, analyses, etc. Deze data kan eventueel opnieuw worden ‘gemaakt’ op basis van de originele data (als de algoritmen, etc. ook nog beschikbaar zijn).
Met deze kenmerken zul je datamanagement voor deze soort data dus ook anders (slimmer en meer toegespitst) gaan inrichten.

Datamanagement is geen 1-size-fits-all, juist door het naar behoefte in te richten investeer je slim en haal je de meeste waarde eruit.

Het mooie van #DAMA#DMBoK is dat begrippen die ik hierboven gebruik vastgesteld zijn met goede definities. Dat wil zeggen dat steeds meer mensen die gecertificeerd zijn in DAMA (CDMP: Certified Data Management Professionals) dezelfde taal spreken en dus precies weten wat we bedoelen met master data, modelleren, data governance, wat er bij data security komt kijken.

Wij werken voortdurend aan de verspreiding van kennis om dataprofessionals nog beter te laten werken. Steun je ons ook, zodat we DAMA in het curriculum van MBO, HBO en Universiteiten kunnen krijgen, onderdeel te maken van ‘leven lang leren’ en nog veel meer om dataprofessionals op te leiden, om te scholen en verder te helpen?
https://lnkd.in/e_-MRMFj

You may also like…

Layers of Knowledge (Graph)

Layers of Knowledge (Graph)

Je kunt de werkelijkheid ingewikkeld modelleren, je kunt het ook slim doen en dan zorgen dat systemen er ook makkelijk mee overweg kunnen.

Mooi artikel van Katariina Kari over de aanpak bij IKEA.