Mijn eerste schrik van de machine kwam toen ik nog heel jong was en mijn ouders me vertelden dat de wasmachine boven eigenlijk een soort robot was. Mijn fantasie bracht me naar heel enge plaatsen!
Robots zijn er al vele jaren. Het concept dateert al uit de oudheid. De industriële revolutie en elektriciteit hebben onze huidige kijk op robots gevormd. Met moderne rekenkracht, betere batterijen en fijne mechanica is een nieuw tijdperk aangebroken.
Good robot.
Veel van het menselijke werk van het begin van het industriële gebied is overgenomen door industriële automatisering en robotica. Dat is een goede zaak, want het meeste werk was aanvankelijk niet geschikt voor mensen. Repetitief werk, werken in gevaarlijke omgevingen, lange werkdagen, zwaar tillen, het wordt nu op betere manieren gedaan met behulp van machines.
De mate van flexibiliteit en autonomie is enorm toegenomen. Robots kunnen schijnbaar probleemloos om ons heen lopen en vliegen. Spot van Boston Dynamics is daar een goed voorbeeld van. Je kunt er speciale apparaten op monteren en hij gaat waar je hem instrueert.
Zoals de video laat zien, wordt Spot geïnstrueerd met een high-level commando: spot.go(). Drones zijn een ander voorbeeld van robots, waarbij onze commando’s meer high level en abstract worden en de drone zijn weg kan vinden, zijn taken kan uitvoeren en kan terugkeren naar de basis.
Bad robot?
Dit betekent dat wij de taak op hoog niveau (het “wat”) hebben geprogrammeerd en de algoritmen op lager niveau (het “hoe”) hebben geprogrammeerd. Wat ontbreekt is het ‘waarom’ en de moraal. Ik vind het eng dat moraliteit geen geïntegreerd en controlerend onderdeel is van het ‘hoe’ en van het accepteren van het ‘wat’. Tegelijkertijd heb ik nu ook geen oplossing. We moeten hieraan werken, niet alleen de technici, maar wij allemaal.
Voor veel gebeurtenissen, de meeste eigenlijk, doen autonome machines en algoritmen geen beroep op morele beslissingen. Tesla’s zijn over het algemeen even veilig of veiliger dan door mensen bestuurde auto’s. Bij extreme situaties zijn er echter een paar dilemma’s, waarbij we graag willen weten wat de auto zal doen, terwijl we zelf niet eens weten wat we moeten doen. Het MIT heeft een hele website voor deze dilemma’s, genaamd de MIT Moral Machine. In veel gevallen zullen verschillende mensen verschillende beslissingen nemen, dus wat verwachten we van een autonome machine als een zelfrijdende auto?
Autonome machines en autonome software
Nu ik het moeilijkste deel van autonome machines heb aangestipt, is er al een enorm potentieel om deze machines te gebruiken. Ik zou ook software (programma’s) in het toepassingsgebied willen opnemen, van kunstmatige intelligentie (AI) tot op regels gebaseerde software. Deze overtreffen het aantal machines in omvang en kunnen ons nu al helpen met alledaagse, tijdkritische en tijdrovende taken.
De digitale tweeling en de autonome machine
Door autonome machines en programma’s te combineren, zullen we in staat zijn de echte wereld te combineren met zijn digitale tweeling. Ik zal in een andere blogpost meer schrijven over digitale tweelingen.
Verder lezen: