Verandering, Rust en Dynamiek

Written by Ronald Baan

Ronald is een data-enthousiasteling die zijn tijd besteedt aan het delen van zijn passie voor data met anderen.

20 juni 2022

De volgende keer dat jouw baas (of wie dan ook) het weer eens heeft over dat datamanagement binnen 1 jaar op een hoger volwassenheidsniveau moet staan (of zelfs ‘af’ moet zijn), dan helpt het mogelijk om uit te leggen hoe datamanagement en datagovernance zich eigenlijk binnen de organisatie ontwikkelen.

Onderstaande plaatje is vrij vertaald volgens het Dynamic Stability Model (Victor, Boynton and Pine – IBM Systems journal volume 32 1993). Kort samengevat komt het er op neer dat als je kijkt naar ondernemingen en hun processen, er sprake is van stabiele en/of dynamische producten die gerealiseerd worden door stabiele en/of dynamische processen.

Het is een interessante kijk hoe je het proces om datamanagement en datagovernance verder te ontwikkelen kunt inregelen.

Het plaatje laat zien dat een organisatie tijd nodig heeft na een geslaagde Proof of Concept of Pilot om kennis en ervaring op te doen, processen en systemen te tunen en mensen op te leiden. Het is een verstandige aanpak om veel zaken eerst centraal op te pakken en pas later meer decentraal te implementeren.

Met dank aan Max Meijers voor dit en vele andere inzichten die hij mij heeft gegeven in de loop der jaren!

You may also like…

Het Kano-probleem van de CDO

Het Kano-probleem van de CDO

Waarom de CDO (Chief Data Officer) een Kano-probleem heeft.Ik hoorde het laatst weer iemand zeggen, gemiddeld houdt...